Risotto

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Risotto jest to potrawa z ryżu, popularna przede wszystkim we Włoszech, gdzie od XV wieku jest uprawiany ryż. Prawdo podobnie pierwsze przepisy przywiózł do Włoch Marco Polo ze swoich wypraw do Chin.

Składniki potrzebne do przygotowania risotto:

 250 g ryżu * 1/2 kg piersi z kurczaka * 250 g pieczarek * 1 żółtą paprykę * 1 czerwona papryka * 2 łodygi selera naciowego * 150 g zielonego groszku. * 2 łyżki masła * 1 łyżeczka curry * 3 łyżki oliwy * ząbek czosnku * bazylia, sól i pieprz.

Risotto przygotowujemy w następujący sposób:  

Masło stopić w rondelku, dodać curry i wsypać ryż. Wymieszać zawartość rondelka i podsmażyć dodać 1,5 szklanki wody wrzącej i gotować 20 minut, aż ryż będzie miękki.   Piersi z kurczaka pokroić w drobne kawałeczki i zrumienić na rozgrzanej oliwie dodając zmiażdżony czosnek.  Paprykę umyć, oczyścić z gniazd i pokroić w w paseczki. Seler naciowy umyć i pokroić w plasterki. Pieczarki umyć obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Do podsmażonego kurczaka dodać paprykę i seler. Doprawić do smaku i przykryć. Dusić na małym ogniu około  20 minut. Następnie dodać pieczarki, groszek i dusić przez następne 10 minut. Na koniec dodać przygotowany ryż, wymieszać i podawać na gorąco.

Be Sociable, Share!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.