Zdrowe grillowanie

Kilka porad na udane grillowanie
1 nie należy układać mięsa bezpośrednio na ruszcie. Wytopiony tłuszcz, skapujący na rozgrzany węgiel drzewny zamieniają się w lotne węglowodory aromatyczne, które mogą być przyczyną powstawania nowotworów. Można temu łatwo zapobiec stosując aluminiowe tacki.
2 Grillowanie nie może odbywać się zbyt niskiej temperaturze. Sprawdzamy to dłonią. Jeśli dorosły mężczyzna nie może utrzymać dłoni nad grillem na wysokości ok 5 cm. To temperatura jest ok. W mięsie położone na rozgrzanym ruszcie następuje natychmiastowe ścięcie białka. wszystkie soki i smaki zostają wewnątrz, a jeśli położymy mięso na zbyt chłodnym grillu, to zaczyna nam się ono kisić i traci smak.
3 Gotowe mięso na grilla tylko od sprawdzonych dostawców.
4. Grillowanie mięsa Pamiętaj by mięso było dobrze wysmażone. W mięsie występują bakterie chorobotwórcze, które podczas oczekiwania na obróbkę cieplną (zazwyczaj w misce obok grilla) mają idealne warunki do rozmnażania – pożywką jest mięso, a starterem temperatura powyżej 100 stopni C. Wysmażenie mięsa gwarantuje zabicie drobnoustrojów, które uroki majówki mogą zmienić w pobyt w toalecie.
5 Do grillowania nie nadaje się mięso peklowane i konserwowane saletrą. Pod wpływem wysokiej temperatury rozkłada się ono do toksycznych związków. Grillowanie na węglu drzewnym mięsa i ryb może też zwiększać w nich zawartość produktów utleniania cholesterolu, które przyczyniają się do miażdżycy. W tym przypadku skutecznym sposobem spowalniania procesu utleniania cholesterolu jest mrożenie. Dlatego czasami lepiej jest grillować produkty mrożone (np. krewetki).
6. Używaj naturalnych podpałek spalających się całkowicie i w sposób bezwonny. Mięso nie przesiąka ich zapachem i szkodliwymi substancjami
One Response to Zdrowe grillowanie
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Ostatnio zaczęłam trochę grillować, ale nie na prawdziwym grillu tylko w piekarniku z opcją grilla. Kilka z tych porad na pewno mi się przyda.