Gulasz

Gulasz a la Strogonow

W męskiej kuchni nie może zabraknąć dobrego gulaszu. Potrawa ta uchodzi za Węgierskie danie narodowe. Przez wiele lat gulasz  był podstawowym daniem pasterzy, a dopiero z biegiem lat stało się daniem narodowym. Rolnicy i pasterze smażyli początkowo kawałki mięsa z posiekaną cebulą na kawałku słoniny. Brakowało wtedy dzisiejszego głównego składnika – papryki. Kiedy papryka zawitała do Europy, zaczęła się jednocześnie kariera gulaszu w jego dzisiejszej postaci.

.

Gulasz a la Strogonow – Składniki :

kilogram wołowiny z udźca * 800 g pieczarek * 3 dorodne czerwone papryki * 3 ogórki konserwowe * 1 papryka marynowana * 3 łyżki przecieru pomidorowego * 3 ząbki czosnku * 2 listki laurowe * pieprz mielony * kilka ziaren czarnego pieprzu w całości * 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki * majeranek * 1/2 szklanki oliwy z oliwek * łyżka mąki ziemniaczanej * sól * szklanka wody.

Gulasz a la Strogonow –Przygotowanie:

 Mięso myjemy, kroimy w kostkę tak jak lubimy. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki. Ogórki pokroić w kostkę. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd i pokroić w na drobne paski.

W dużym garnku rozgrzać oliwę i dodać rozgnieciony czosnek. Następnie włożyć mięso i stopniowo dodawać pieczarki, ogórki, paprykę, koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Wszystko dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Podczas duszenia należy mięso podlewać niewielką ilością wody. Gdy mięso jest już gotowe, zagęszczamy potrawę mąką ziemniaczaną rozrobioną w wodzie.

Gulasz taki smakuje najlepiej z kluskami śląskimi.

 

 

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

gulasz-kuchnia-faceta