Szaszłyki z kurczaka


 

Maj. Długi weekend. Czas na grilla. Moja propozycja to szaszłyk z kurczaka i schabu.

składniki:  4 filety z kurczaka, 200g schabu, 2 czerwone cebule, 1 surowa papryka.

marynata: 4 łyżki oleju z oliwek, 200 ml białego wytrawnego wina, po łyżeczce suszonego tymianku i oregano, sól, pieprz, mielona słodka papryka.

przygotowanie;

Umyte filety i schab kroimy w kostkę ( 1,5 x 1,5 cm). Cebulę kroimy w talarki o grubości 1 cm. Paprykę w kostkę (1,5 x 15 cm). Wszystkie składniki marynaty mieszamy i zalewamy nią mięso i warzywa. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Na drewniane patyczki nakładamy na przemian mięso i warzywa tak by szaszłyki zaczynały i kończyły się schabem. Tak przygotowane szaszłyki układamy na rozgrzanym grillu.

Be Sociable, Share!

4 Responses to Szaszłyki z kurczaka

  1. Patryk napisał(a):

    Na weekendowego grilla będzie w sam raz. Jeszcze nie jadłem szaszłyków ze schabem. Kurczak i boczek to standard, ale schab to nowość.
    Patryk ostatnio opublikowa�..Wtyczki SEO do FireFoxaMy Profile

  2. radek napisał(a):

    Fajny wpis, ja jednak ostatnio mięsa nie używam, przerzuciłem się na grillowane rybki i krewetki. Jednak mam problem – jeśli robię rybkę bezpośrednio na ruszcie, przykleja się i przez to rozpada przy próbie obrócenia. Ruszt jest naoliwiony, nie pomaga. Macie może jakiś pomysł?
    radek ostatnio opublikowaÅ�..Dieta niskopurynowa, lista produktów.My Profile

Dodaj komentarz