Drinki – Akcesoria
Do przygotowania drinków potrzebujemy
Shekery.: Rozróżniamy dwa typy. Pierwszy typ ma wbudowane sitko.
Drugi typ to tak zwany bostoński inaczej zwany amerykańskim.
Szklanica barmańska – przydaje się gdy drinki wymagają mieszania przed odcedzeniem lub rozlaniem do szkła. Profesjonalne szklanice wyposażone są w nakładane sitko. W domowych warunkach możemy użyć dzbanka i odpowiednio gęstego sitka.
Mikser: potrzebny będzie do przyrządzania napojów z kruszonym lodem, świeżymi owocami, lodami, świetlanką i mlekiem. Wykorzystujemy go także przy drinkach, które wymagają mocnego wymieszania.
Dodatkowe akcesoria;
miarka barowa – można też użyć na przykład kieliszka do wódki. Miarka powinna być dobrana do wielkości żywnego szkła by zachować proporcje składników.
Otwieracz i korkociąg
Łyżka barowa z długim trzonkiem
Ostry nożyk do obierania i krojenia owoców
Szczypce i kubełek do lodu
Pozostając w tematach klasycznych drinków podam wam co pijemy
Obejmując cizię
( Bunnny Hug)
Drink popularny w latach 1910 -1930 .Jego nazwa wywodzi się od frywolnego amerykańskiego tańca. Bunny to eufemizm na damskie pośladki
1 miarka dżinu * 1 miarka szkockiej whisky * 1 miarka likieru Pernod albo Ricard
Szkło: koktailowe
Przyrządzenie: Wlać składniki do shakera wrzucić kilka kostek lodu i dobrze wstrząsnąć. Odcedzać do schłodzonego kieliszka koktajlowego.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.