Drinki – Akcesoria



Do przygotowania drinków potrzebujemy

Shekery.: Rozróżniamy dwa typy. Pierwszy typ ma wbudowane sitko.

Drugi typ to tak zwany bostoński inaczej zwany amerykańskim.

Szklanica barmańska – przydaje się gdy drinki wymagają mieszania przed odcedzeniem lub rozlaniem do szkła. Profesjonalne szklanice wyposażone są w nakładane sitko. W domowych warunkach możemy użyć dzbanka i odpowiednio gęstego sitka.

Mikser: potrzebny będzie do przyrządzania napojów z kruszonym lodem, świeżymi owocami, lodami, świetlanką i mlekiem. Wykorzystujemy go także przy drinkach, które wymagają mocnego wymieszania.

Dodatkowe akcesoria;

miarka barowa – można też użyć na przykład kieliszka do wódki. Miarka powinna być dobrana do wielkości żywnego szkła by zachować proporcje składników.

Otwieracz i korkociąg

Łyżka barowa z długim trzonkiem

Ostry nożyk do obierania i krojenia owoców

Szczypce i kubełek do lodu

Pozostając w tematach klasycznych drinków podam wam co pijemy

Obejmując cizię

( Bunnny Hug)

Drink popularny w latach 1910 -1930 .Jego nazwa wywodzi się od frywolnego amerykańskiego tańca. Bunny to eufemizm na damskie pośladki

Składniki:

1 miarka dżinu * 1 miarka szkockiej whisky  *  1 miarka likieru Pernod albo Ricard

Szkło: koktailowe

Przyrządzenie: Wlać składniki do shakera wrzucić kilka kostek lodu i dobrze wstrząsnąć. Odcedzać do schłodzonego kieliszka koktajlowego.

 

Be Sociable, Share!

Dodaj komentarz